kind tot 12 jaar > mensen die je helpen > huisarts

Als je lichaam steeds zieker wordt, kan je je misschien moe voelen of  je hebt pijn. Dat hoeft echt niet. De dokter weet goed hoe hij of zij jou kan helpen om geen pijn te hoeven voelen. Daar zijn medicijnen voor. Het kan ook helpen als je een paar keer per dag lekker gaat slapen. Of je gaat af en toe eens lekker lang in een warm bad liggen. De dokter kan, samen met jou, je vader en moeder of andere mensen die voor je zorgen, heel goed bedenken wat fijn voor jou is.

Misschien voel je wel dat je lichaam steeds minder kan en denk je wel eens na over dood gaan. Het is belangrijk dat je daar met papa en mama over praat. Maar ook je dokter weet er veel van af. Je mag de dokter alles vragen, wat je graag wil weten.

  • De dokter zal best veel langs komen om te kijken hoe het met je gaat. Misschien wel elke dag.

  • Ook als je in het ziekenhuis ligt, kan jullie dokter bij je langs komen om te kijken hoe het met jou en je ouders gaat.

  • Het is soms moeilijk voor andere mensen om te weten hoeveel pijn je hebt. Daarom is het belangrijk dat jij zelf laat weten hoeveel pijn je hebt. Dat is niet echt gemakkelijk. Maak gebruik van de pijnliniaal die in het 'Vergeet me niet'-doosje zit. Je vader of moeder kan dan goed bijhouden hoeveel pijn je hebt en of het meer of minder wordt. Dat is voor de dokter heel handig om te weten, dan kan hij je iets geven tegen de pijn. Je kunt de liniaal ook goed gebruiken om aan te geven hoe bang of misselijk je bent.

  • Als je voelt dat je lichaam steeds zwakker wordt, kan het zijn dat je je afvraagt of je dood zult gaan. Als je het te moeilijk vindt om aan je vader en moeder te vragen, vraag het dan wel aan jullie dokter. Die kan je helpen om dit samen met jou en je ouders te bespreken. Misschien wil je wel weten wat er gebeurt met jou. Hoe dat gaat … doodgaan…

  • Er staan dingen op internet die je helpen om over doodgaan te praten. Maar zoek nooit alleen op internet. Niet alles wat je daar vindt, klopt ook echt.