kind tot 12 jaar > jouw gezin > broer - zus

Als je dood gaat aan je ziekte is dat voor jou heel erg, maar ook voor je broers en zussen. Het is niet normaal dat kinderen doodgaan en dus is ook praten erover moeilijk. Toch helpt het, praten. Hieronder geven we je wat tips mee, die je kunnen helpen om met je broers en zussen hierover te kunnen praten.

  • Als jij weet of denkt dat je doodgaat, wil dat nog niet zeggen dat je broer of zus dit ook denkt of weet. Als je broer of zus nog heel jong is, kan hij of zij het ook nog niet weten en willen je ouders misschien ook nog niet dat hij of zij dit weet. Heb je een broer of zus van ongeveer jouw leeftijd of wat ouder, dan is het weer anders. Het kan zijn dat het voor jou gemakkelijker is om er met je broer of zus over te praten. Voor anderen is het juist weer moeilijker. Als het voor jou moeilijk is, maar je wilt het wel graag, blijf er dan niet mee zitten, maar praat er toch samen over.

  • Het is niet raar als je soms heel jaloers bent op je broer of zus, omdat die gewoon door kan gaan met het gewone leven en jij niet. Dat is ook heel oneerlijk. En toch kan je broer of zus hier ook niets aan doen. Je kunt wel proberen om samen toch zoveel mogelijk dingen samen te blijven doen. Vraag daar zelf ook om als je dat wilt.