kind tot 12 jaar > mensen die je kent van > school

Ook als je lichaam niet meer wil en als je misschien wel dood gaat, kun je vaak nog wel naar school en je klasgenootjes blijven zien. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar als je met je vader en moeder en met je meesters of juffen overlegt,  dan kan er vaak meer dan je denkt.

  • De meeste kinderen vinden het fijn om zoveel mogelijk naar school te gaan, ook al lukt dat misschien niet meer zo goed als eerst. Belangrijk is dat jij kunt zeggen dat je naar school wilt. Je  ouders kunnen met school afspreken hoe dat het beste kan. Misschien kun je geen hele dagen meer naar school, maar wel elke dag een kortere tijd.

  • Het is niet gemakkelijk om met je vrienden en klasgenoten te praten over de situatie dat je misschien wel dood gaat. Het kan zijn dat je liever niet wilt dat ze het weten, omdat je denkt dat ze dan anders met je omgaan. Vaak is het zo dat je vrienden en klasgenoten al weten wat er aan de hand is. Ze horen dat vaak toch via andere volwassenen. Als je er dan niet over praat, wordt het een heel groot geheim en dat voelt ook niet fijn. Je zou samen met je juf of meester kunnen afspreken dat hij of zij aan de klas over jou vertelt. De juf of meester kan dan met de klas afspreken dat ze gewoon tegen je moeten doen, dat je niet steeds over je ziekte wilt praten en als ze toch iets willen weten, dat ze dat bespreken als jij een keer niet op school bent.

  • Het kan ook zijn dat je juist liever zelf aan je klas vertelt dat je niet meer beter wordt (misschien met je ouders erbij). Dat kan natuurlijk ook. Dan kun je zelf vertellen hoe jij wilt dat ze met je omgaan. De juf of meester zal er dan ook op letten dat iedereen zich aan die afspraken houdt.

  • Lukt het je niet om naar school te gaan, of maar af en toe? Dan kun je thuis via www.klassecontact.nl met een speciale laptop toch in de klas meekijken en zelfs meedoen. Jouw juf of meester kan hiervoor zorgen.

  • Voor veel kinderen is het heel belangrijk om zo lang mogelijk naar school te kunnen gaan. Dan horen ze gewoon bij de groep en dan hebben ze ook fijne afleiding. Hoe is dat voor jou? Weten je ouders hoe belangrijk school voor jou is.

  • Juffen en meesters vinden het niet altijd gemakkelijk om heel zieke kinderen toch mee te laten doen met alle taken en toetsen op school. Wil jij graag zo gewoon mogelijk mee blijven doen, ook met toetsen? Vertel dat dan aan je ouders en je juf of meester.