jongere 12 - 18 > mensen die je helpen > huisarts

Als je voelt dat je lichaam steeds zwakker wordt, merk je dat vermoeidheid en pijn steeds vaker je dag gaan bepalen. Dat kan door je ziekte komen maar ook door de behandeling. Je kunt er bang van worden en slecht gaan slapen. Dat hoef je niet zomaar te laten gebeuren. Er kan veel aan gedaan worden.

  • Je huisarts is de persoon waar je dit aan kwijt kunt. Hij of zij zal samen met jou bedenken wat het beste voor je is. Dat kunnen medicijnen zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld acupunctuur. De huisarts heeft vaak ook goede ideeën zoals een warm bad of een speciaal matras op je bed.

  • Het is soms moeilijk voor de mensen om je heen om in te schatten hoeveel pijn je hebt. Daarom is het belangrijk dat jij laat weten hoeveel pijn je hebt. Dat is niet echt gemakkelijk. Maak gebruik van de pijnliniaal die in het 'vergeet me niet'-doosje zit. Hierop kan je bijhouden of de pijn erger of minder wordt. Dit is voor de huisarts ook belangrijk om te weten. Hij kan dan als het nodig is je medicijnen aanpassen. Je kunt de liniaal ook goed gebruiken om aan te geven hoe angstig of misselijk je bent.

  • In het 'vergeet me niet'-doosje zitten edelstenen met hun eigen geneeskrachtige werking. De uitleg van deze stenen staat in het dagboekje. Misschien krijg je wel kracht of troost door zo’n steen.

  • Als je voelt dat je lichaam steeds zwakker wordt kan het zijn dat je je afvraagt of je dood zult gaan. Misschien heb je dit met je ouders nooit willen bespreken, maar doe dit dan wel met je huisarts. Hij of zij kan al je vragen beantwoorden. Misschien wil je wel weten wat er gebeurt met jou. Hoe het dan gaat … doodgaan…

  • Er zijn hulpmiddelen op internet om over het doodgaan te praten. Let wel op. Niet alles wat op internet staat, klopt ook echt.

  • Misschien denk je zelfs wel na over je afscheid, maar wil je je ouders niet verdrietig maken. Geef dit aan bij je huisarts. Hij of zij kan jou helpen om alles met je ouders bespreekbaar te maken. Als jij ideeën hebt hoe je het wilt, dan helpt dat je ouders, broers, zussen, familie en vrienden. Vind je dit nog heel moeilijk dan zou je ook al je ideeën en wensen op kunnen schrijven in een dagboekje.

  • Vanaf 12 jaar heb jij instemmingsrecht. Dat betekent dat je samen met je ouders toestemming mag geven voor een behandeling of een onderzoek en je hebt ook recht op eerlijke informatie van je huisarts. Ben je al 16 jaar dan mag je zelf beslissen of je een behandeling of onderzoek nog wilt.

  • Als jouw leven zo achteruit gaat dat jij geen gelukkige momenten meer hebt en je weet dat het niet meer beter zal gaan, dan kan je met je ouders en je huisarts over euthanasie gaan praten. Vanaf 12 jaar kan dat alleen als je ouders ermee instemmen. Vanaf 16 jaar is het jouw besluit maar moet je je ouders hier wel in betrekken.