jongere 12 - 18 > mensen die bij je horen > vrienden

Weet je dat dat soms wel meevalt? Juist tegen vrienden kun je vaak alles zeggen. Vaak moet je gewoon even durven en dan kan het lekker opluchten om eens te zeggen waar je bang voor bent bijvoorbeeld. Ze snappen je best wel.

  • Vrienden blijven vrienden, ook als je weet dat je niet meer beter wordt. Blijf niet alleen zitten met je gevoel. Voor vrienden is het ook fijn om te weten wat er aan de hand is. Dat wil helemaal niet zeggen dat je dan geen leuke dingen meer samen kunt doen. Het is juist gemakkelijker om weer leuke dingen te doen als je een groot geheim hebt kunnen delen.

  • Als je steeds meer in bed ligt en je kunt niet meer naar je vrienden toe, zorg dan dat ze naar jou toekomen. Er zijn nog genoeg dingen die je samen kunt doen: een filmpje kijken, lachen om verhalen of moppen, gewoon even kletsen. Dan voel je je niet zo alleen.

  • Als je vrienden niet kunnen komen, kun je misschien wel vaker bellen, al is het maar kort of chatten met bijv. skype, i-message, whatsApp of Facetime.

  • Heb jij wel eens nagedacht over hoe het zal zijn als je er niet meer bent? En wat je vrienden en vriendinnen dan gaan doen? Praat er maar over. Ook met hen. Dat kan heel fijn zijn. Misschien wil je wel dat ze iets doen op jouw afscheid. Als dat zo is, praat er dan met ze over. Vind je het lastig om erover te beginnen, zeg dat dan gewoon: ‘He, ik wil het ergens met je over hebben en dat vind je misschien heel raar….’