jongere 12 - 18 > mensen die je kent van > geloof/kerk

Je hebt gehoord dat je niet meer zult genezen en dat is heel erg heftig! Misschien denk je: waarom ik?

  • Als je gelooft in God of Allah, ben je misschien ook boos en teleurgesteld. Je moet maar eens nadenken of je dat ook tegen iemand wilt zeggen. Het kan opluchten om voor die boosheid woorden te vinden, om ze uit te spreken. Misschien kun je erover praten met iemand van je familie, of vrienden, misschien ook met een leraar van school, of iemand van de kerk of de moskee, of je pandit of ...

  • Tegelijkertijd heb je God, Allah of een andere hogere macht of kracht misschien wel heel hard nodig. Misschien wil je vragen om een wonder! Gewoon doen. Als je bidt bijvoorbeeld, al heb je dat misschien nog nooit eerder gedaan. Je kunt ook  vragen om hulp bij andere dingen.

  • Praat eens met iemand van je geloof of de geestelijk verzorger van het ziekenhuis. Misschien wil je wel een speciaal ritueel? Dat je gedoopt wordt, of gezalfd, of dat er uit de Koran gereciteerd wordt, of wat dan ook.

  • Kijk mooie films, zoek boeken uit die je helpen. Vraag anderen wat hun troost en helpt...

  • De gedachte dat je naar de hemel of naar het paradijs gaat, kan helpen. Dat je daar familieleden of vrienden die eerder gestorven zijn, weer zult zien. Dat is ook iets waar je over kunt praten, of over kunt lezen. Misschien vind je het moeilijk om te denken of te dromen of te praten over de dood. Je merkt dat misschien ook bij mensen om je heen. Probeer het toch maar eens uit!

  • Gebruik muziek als hulp om te dromen over diepere dingen in het leven.

  • Maak iets wat een speciale herinnering is die je achterlaat. Een hanger, of foto’s of een schilderij, of gedicht.

Ze noemen het ‘land aan de overkant’ ook wel Regenboogland, waar kleuren intens zijn. We weten geen van allen hoe het is, maar alle liefde die we in het leven tegen gekomen zijn, is daar duizend maal versterkt, zeggen verschillende godsdiensten. Dat er geen pijn en geen verdriet zal zijn.

Alles wat je over de dood denkt of voelt, de nare kant maar ook je dromen erover, daar kun je over praten, of uiten op andere manieren.