vader - moeder > mensen die bij u horen > vrienden, buren, oppas kennissen en collega's

‘In slechte tijden kent men zijn vrienden’ is een bekend gezegde. Ouders merken dit bijna allemaal, ook in de laatste levensfase van hun kind. Maar er ontstaan vaak ook nieuwe vriendschappen, hechtere banden met mensen in de omgeving. Een kind dat binnenkort afscheid moet nemen, heeft een enorme impact op de omgeving.

  • Nieuws over uw kind verspreidt zich vaak sneller dan u in de gaten heeft, ook als het slecht nieuws is. Als u hier zelf de regie over wilt houden, zorg dan dat u ook in deze fase nieuws deelt met uw omgeving. Dit kan vrij gemakkelijk met een e-mail, weblog of via Facebook. U kunt zelf kiezen welke informatie u wilt delen en welke (nog)niet.

  • Als u uw omgeving informeert, let er dan op dat uw eigen kinderen dezelfde informatie hebben (als ze oud genoeg zijn om dit te begrijpen). Het komt voor dat kinderen van anderen iets horen over hun zieke broer of zus. Die informatie komt dan vaak door een berichtje dat de ouders plaatsen op Facebook.

  • Mensen in uw omgeving voelen zich vaak machteloos als er niets meer is om uw kind te redden. Dit kan ertoe leiden dat ze het contact met u zo confronterend en moeilijk vinden, dat ze dit vermijden. Het kan helpen om dan zelf het contact met hen te leggen. Overweeg of dit voor u belangrijk genoeg is om hier energie in te steken.

  • Spreek met uw partner af wie er tot het laatste moment welkom is in uw huis en betrek hier ook de wensen van uw kinderen bij, ook die van uw zieke kind. Ook al voelen sommige mensen zich dan gepasseerd, het gaat om wat er past in uw gezin.

  • Als u in deze periode liever geen spontaan bezoek meer hebt of telefoontjes wilt beantwoorden, laat dit uw omgeving dan weten, bijvoorbeeld via een e-mail, een weblog of Facebook. Als u mensen de mogelijkheid geeft om een berichtje te sturen, zult u merken dat uw omgeving hier gebruik van gaat maken. Het helpt uw omgeving om hun betrokkenheid te tonen en u kunt de berichten lezen op het moment dat u dat wilt.