broer - zus 12 - 18 jaar > jouw gezin > broer - zus

Als je gehoord hebt dat je broer of zus dood kan gaan aan zijn of haar ziekte is dat natuurlijk niet normaal. Het is oneerlijk. Je wordt er boos van en verdrietig. Het liefst loop je misschien wel hard weg, maar het is belangrijk dat je erover praat. Hierna geven we je wat tips mee, die je kunnen helpen om met je broer of zus  hierover te kunnen praten.

 

  • Als jij weet of denkt dat je broer of zus doodgaat, wil dat nog niet zeggen dat je broer of zus dit ook denkt of weet. Als je broer of zus nog heel jong is, kan hij of zij het ook nog niet weten en willen je ouders misschien ook nog niet dat hij of zij dit weet. Heb je een broer of zus van ongeveer jouw leeftijd of wat ouder, dan is het weer anders. Het kan zijn dat het voor jou gemakkelijker is om er met je broer of zus over te praten. Voor anderen is het juist weer moeilijker. Als het voor jou moeilijk is, maar je wilt het wel graag, blijf er dan niet mee zitten, maar praat er samen over.

  • Het is niet raar als je je misschien schuldig voelt, omdat jij gewoon door kunt gaan met het gewone leven en hij of zij niet. Dat is ook heel oneerlijk. En toch kun jij daar helemaal niets aan doen. Je kunt wel proberen om samen toch zoveel mogelijk dingen samen te blijven doen. Maar daarnaast mag je ook andere dingen gaan doen, voor jezelf.

  • Je broer of zus is niet ziek geworden omdat jullie wel eens ruzie hadden of omdat je soms nare gedachten had over je broer of zus. Dat kan echt niet. Alle broers en zussen hebben weleens ruzie, dat hoort erbij als je samen opgroeit. Daarvan word je niet ziek.