broer zus 12 - 18 jaar > mensen die bij je horen > opa - oma

Als je dit leest, komt dat misschien omdat je weet of gehoord hebt dat je broer of zus dood kan gaan aan de ziekte. Dan heb je de mensen om je heen nog harder nodig dan eerst. Je opa of oma bijvoorbeeld.

 

  • Als je broer of zus niet meer beter kan worden, dan vertellen je ouders dat ook tegen je opa en oma. Veel jongeren vinden het gemakkelijker om er met hun grootouders over te praten dan met hun ouders. En ook al zijn je opa en oma hier verdrietig over, dat geeft niet. Je maakt ze echt niet verdrietiger als je erover praat. Het is voor hen juist fijn als je dat wel doet. Want dan kun je dat samen delen.

  • Als je broer of zus steeds zieker wordt, komen je grootouders misschien wel vaker helpen. Maar misschien ook wel minder vaak, als er juist vaker andere mensen voor je broer of zus komen zorgen. Vertel het tegen  je ouders als je je opa en oma mist. Ook al komen ze minder vaak, je kunt vast wel bellen of even kletsen via de computer (met Skype of Facetime).

  • Als je broer of zus steeds zieker wordt en niet meer uit bed kan komen, vind je het misschien wel fijn om een keer een dag (of wat langer) te logeren bij je opa en oma. Het is helemaal niet raar dat je even niet thuis wilt zijn.