broer - zus 12 - 18 jaar > mensen die je helpen > huisarts

Niemand weet alles precies, maar zeker is dat jij alles mag vragen wat je wilt weten. De dokter is er niet alleen voor je zieke broer of zus, maar ook voor jou.

  • Je vraagt je misschien af hoe dat is als je broer of zus dood gaat. Hoe ziet dat eruit? Wat gebeurt er dan? Jullie huisarts kan jouw vragen allemaal beantwoorden en jou helpen om er met je ouders of je vrienden over te praten als je dat zelf moeilijk vindt.

  • Misschien vraag je je wel eens af of jij dezelfde ziekte kunt krijgen als je broertje of zusje. En of je ook dood gaat. Je mag dat gerust vragen aan de huisarts. Die weet het antwoord zeker.

  • Soms loop je vast in je eigen gedachten, zorgen en vragen. De huisarts is er dan niet alleen voor je zieke broer of zus of je ouders maar ook voor jou. Je kunt zelf een afspraak met jullie dokter maken om je zorgen te bespreken. Dat is geen enkel probleem.

  • Jullie dokter weet de weg naar mensen die hetzelfde meemaken als jij. Dat heet lotgenotencontact. Soms lucht het enorm op om eens te praten met andere jongeren die ook een broer of zus hebben die dood gaat. Kijk ook eens op de site: www.bijzonderebroerofzus.nl

  • Misschien heb je zelf wel klachten gekregen door de zorgen of spanningen in huis. De huisarts weet de weg naar mensen die voor jou tips hebben. Tips over hoe je het fijn kunt hebben en over wat jij zou kunnen doen voor je zieke broer of zus.